1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна прием на проекти по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” на Общата селскостопанска политика за кампания 2007-2008 г.

Започна прием на проекти по мярката „Преструктуриране и конверсия на винени лозя” на Общата селскостопанска политика за кампания 2007-2008 г.

Договорената сума за кампания 2007-2008г. за страната ни е 18 044 087 евро за 2 403 хектара

 

От 6 февруари до 19 февруари 2008 г., ще се приемат проекти по мярката "Преструктуриране и конверсия на винени лозя" на Общата селскостопанска политика за кампания 2007-2008 г. Това съобщи министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил на пресконференция в МЗП. В пресконференцията участваха зам.-министър инж. Димитър Пейчев, изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" доц. д-р. инж. Димитър Тадаръков, главният секретар на Националната лозаро-винарската камара Лили Стоилова и председателят на Сдружението на производителите на спиртни напитки Бранимир Ботев.

Приемът на документи започва да се извършва на централно ниво, за да се скъсят в максимална степен сроковете за обработка на документите и да се подпишат договори с кандидатите, съобщи министър Кабил. Около 450 милиона евро средно се разпределят ежегодно между държавите членки на ЕС по тази мярка, а договорената сума за кампания 2007-2008г. за страната ни е 18 044 087 евро за 2 403 хектара. Всяка година Европейската комисията отпуска предварително разпределени средства за всяка страна винопроизводителка, посочи министър Кабил. България до 30 юни 2008 г. трябва да представи своята Оперативна програма за сектора , която трябва да бъде одобрена от ЕК. 166 млн. евро са предвидените средства, които ще бъдат заложени стъпаловидно до 2015 г. за финансово подпомагане, подчерта министър Кабил. Програмата ще бъде изготвена съвместно с лозарския и винарския бранш.

Целта на преструктурирането на лозята е да се повиши конкурентоспособността чрез замяната на по-ниско качествени винени сортове лозя с по-конкурентни винени сортове и да се въведат нови по-съвременни техники на управление на лозята.

Всеки производител сам избира подходящата мярка за преструктуриране и по този начин се грижи за оптимално адаптиране на производството към пазарните условия, към които се стреми неговото стопанство като преструктурирането може да включва една или повече от една мярка, подчерта министър Кабил. Минималният размер на лозарския имот в лозарското стопанство, който ще бъде преструктуриран е 1 декар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.