1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна проект за укрепване на политиката за безопасност на храните

Започна проект за укрепване на политиката за безопасност на храните

Туининг-проектът ще спомогне и за изграждането на система за бързо съобщаване за наличието на опасни храни на пазара

 

Проект по програма ФАР на Европейския съюз на стойност 3.6 милиона евро започна от 4 януари с подписването на туининг-проект за 900 000 евро за укрепване на политиката за безопасност на храните. Партньори по договора са България, Кралство Нидерландия и Дания, като финансовото участие на българската страна е 675 хиляди евро. Освен за туининг-проекта, средства са предвидени и за закупуване на лабораторно оборудване за контрол на хранителните продукти на стойност 2.4 млн. евро, както и информационна система от 300 000 евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

Туининг-проектът BG03/IB/FI/04 - "Укрепване на политиката по безопасност на храните", ще продължи 18 месеца. Той има за цел да подпомогне дейността на Националния съвет по безопасност на храните (НСБХ), Министерството на земеделието и горите и Министерството на здравеопазването при хармонизирането на законодателството на България с това на ЕС в областта на безопасността на храните, уточниха от аграрното министерство. 

По проекта с участието на близо 20 висококвалифицирани експерти от ЕС ще се подпомогнат отговорните институции при разработването на необходимото законодателство в тази област. Предвижда се също обучение на български експерти в Дания и Кралство Нидерлания.

Изграждането на необходимите институции и обучението на експертите в тях ще осигури надеждно прилагане на нормативната уредба и ще гарантира безопасност на произвежданите и предлаганите за консумация храни в България до края на 2006 г. и още преди страната ни да се присъедини към ЕС и ще я подготви за периода след това, когато тя ще бъде равностоен член на съюза. Това е мнението на д-р Илиан Костов, ръководител на дирекция "Контрол и безопасност на храните" в Министерството на земеделието и горите. Според него освен подпомагане на законодателната дейност на институциите проектът има за цел да подобри координирането на съответните дейности по контрол между дирекцията по контрол и безопасност на храните на МЗГ и Националната ветеринарно-медицинска служба, както и с Министерството на здравеопазването и ХЕИ. Проектът ще гарантира и административното укрепване на Националния съвет по безопасност на храните, като чрез него ще се обучат държавните инспектори от ДВСК и ХЕИ да прилагат законодателството в пряката си дейност по контролиране на безопасността на храните в България.

Туининг-проектът ще спомогне изграждането на система за бързо съобщаване за наличието на опасни храни на пазара.
Ръководител на проекта е Службата по безопасност на храните и защита на консуматорите на Кралство Нидерландия, представлявано от д-р Фритц ван Вухт. Службата по храните на Дания ще бъде представлявана в България от дългосрочния консултант по проекта Майя Холфорт, която наскоро приключи своето участие като ръководител на подобен проект в Естония.

Реализирането на проекти като този са изключително полезни както за българската страна за пълноправното членство в ЕС през оставащия кратък период до присъединяването й към Общността, така и за страните от ЕС, в които България ще реализира пряко продукцията си след 2007 г. и за което тя трябва да е напълно подготвена./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.