1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна розоберът в Карловски регион

Започна розоберът в Карловски регион

Кампанията обикновено продължава от 3 седмици до 1 месец в зависимост от времето

 

Розовият цвят ще се изкупува на цена 1,50 лв. Това съобщиха производители при започване на розобера в Карловско вчера. Лицензираните фирми са "Булатарс", "Интермед", "Българска роза" и "Еньо Бончев". През последните две години килограм рози е струвал от 1,40-1,60 лв. в началото на розобера и към края на сезона цената е достигала 1,80-2 лв., коментираха производители. Малките фирми предлагат по-високи цени, които достигат до 1,90 лв. за килограм, но крупните преработватели не се влияят от тях. 4000 евро струва 1 килограм розово масло, а той се произвежда от 4-5 тона цвят.
В Карловска област има засадени около 4000 декара с рози. През последните години има тенденция площите с трендафил непрекъснато да се увеличават.
Кампанията по розобера обикновено продължава от 3 седмици до 1 месец в зависимост от времето. Брането тази пролет започна по-рано заради необичайно високите температури. С 5 до 10 ст. на килограм повече ще получат берачите тази година. Заплащането ще бъде от 40 до 50 ст. за всеки набран килограм, уточниха розопроизводителите.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.