1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започна сезонът на билките

Започна сезонът на билките

При неспазване на Закона за лечебните растения глобите са 1000 лв. за физически лица

 

Всяка година в средата на юни започва кампанията по събиране на липа. Периодът за събиране на цветове и съцветия е започва във фаза начален и продължава през пълен  цъфтеж. Събирането на листата става след цъфтежа. Не е разрешено да се увреждат други части на растението. Независимо дали листата се събират с дръжки или не, клоните не трябва да бъдат чупени.

Билките, събирани от диворастящи лечебни растения в земи и гори от горския фонд, могат да се изкупуват от билкозаготвителни пунктове, само ако имат разрешение за ползване, издадено от съответното държавно лесничейство.

Ако билките са събирани в границите на населените места или култивирани от общината, разрешително за ползване се издава от съответната община. Билките, събирани от лечебни растения, култивирани от собственици или ползватели на земи, гори и водни обекти, също трябва да бъдат придружени от удостоверение, издадено от общинската администрация. В тези документи се определя видът на ползването, разрешеното количество билки по видове, морфологични части - корен, стъбло, цвят и др., районът на конкретното находище, от което се събират, начинът на ползване и срокът.

Санкциите при нарушаването на разпоредбите на Закона за лечебните растения за физически лица са в размер до 1000 лв., а за юридически - до 5000 лева.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.