1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започнаха тематични консултации с министерства за новите Планове за управление на речните басейни

Започнаха тематични консултации с министерства за новите Планове за управление на речните басейни

Снимка:

Това са вторите планове за управление на речните басейни със срок на действие шест години

Експерти от четирите Басейнови дирекции и от дирекция „Управление на водите“ на МОСВ ще проведат срещи-консултации за представяне на програмата от мерки на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ). Те са в Министерство на земеделието и храните и ще се провеждат до четвъртък.

Първата среща беше открита от заместник-министър Атанаска Николова. На нея беше представен плана на Басейнова дирекция за Източнобеломорски район. Участниците се запознаха с въздействието на селското стопанство върху състоянието на подземни и повърхностни води и с предвидените мерки за постигане на добро състояние на водите.

„За първи път МОСВ предприе тази инициатива активно да търси консултации с компетентните ведомства, с икономическите субекти и с неправителствените организации“, каза зам.-министър Николова. „Само така ще се гарантират работещи стратегически документи, които да обслужват както сектор земеделие, така и нашата основна цел - опазването на околната среда“, допълни  Николова. Тя припомни, че плановете за управление на речните басейни са публикувани в работен вариант на 1 декември миналата година на страницата на МОСВ и на Басейновите дирекции. Периодът за консултации с обществеността е шест месеца – до 1 юни 2016 г. До тогава могат да се правят предложения, коментари и препоръки.

Това са вторите планове за управление на речните басейни със срок на действие шест години и ще бъдат приети от Министерския съвет. Срокът за приемане е предвиден през септември тази година.

След Министерството на земеделието и храните, срещите ще продължат през целия месец април и май в Министерството на регионалното развитие и благоустройството,Министерство на икономиката, Министерство на енергетиката и Министерството на здравеопазването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.