1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва изплащането на втория транш от субсидиите за единица площ за м.г.

Започва изплащането на втория транш от субсидиите за единица площ за м.г.

Започва изплащането на втория транш от субсидиите за единица площ за м.г.

 

Днес, 11 февруари, изпълнителният директор на Държавен Фонд "Земеделие" доц. д-р инж. Димитър Тадаръков утвърди изплащането на втория транш евросубсидии на стойност над 275 млн. към банковите сметки на над 37 хил. земеделски стопани. Траншът включва над 206 млн. лв. по Схемата за единно плащане на площ и 69 млн. лв. за национални доплащания. Субсидията е за обща площ от над 2 млн. ха. По схемата за единно плащане на площ /СЕПП/ коректните стопани получават по 10,3 лева за декар, като националните доплащания са в размер на 4,1 лева за декар.

В рамките на кампанията "Директни плащания-2007" около 5 хил. фермери са подали погрешна информация за размера на обработваните площи, за което ще бъдат санкционирани. От тях около 2300 ще бъдат лишени от субсидия за една година, а останалите, около 2700 – за три години. Благодарение на контрола, който осъществява Разплащателната агенция, няма да бъдат изплатени неправомерно над 10 млн. лв. от парите на Европейския съюз, подчерта доц. Тадаръков. При наличие на над-декларирани площи Разплащателната агенция начислява санкции върху земята, с която стопанинът е кандидатствал за субсидия. Санкциите се разделят на няколко групи в съответствие с процента на над-деклариране. Според разпоредбите на регламентите, четири вида са санкциите, които се налагат за подобно нарушение. При първата, ако разликата при над-деклариране е до 3%, субсидията се изплаща на база на годната за изчисления площ и допълнителни санкции няма. Втората се прилага, ако разликата е между 3% и 30%. Санкцията се изчислява, като от установената площ се изважда над-декларираната в двоен размер. Третият вид се прилага, когато разликата при над-деклариране е в размер от 30% до 50%. В този случай не се изплаща субсидия за схемата за цялата годишна кампания. Най-тежките наказания се прилагат в случаите, когато над-декларираните площи надхвърлят 50% от тези, които се обработват. В този случай стопанинът бива лишен от подпомагане, както за настоящата кампания, така и за още три години напред.

До този момент над 74 хил. стопани получават субсидия в размер на повече от 430 млн. лв. чрез електронната банкова система СЕБРА. Всички те ще бъдат информирани чрез уведомителни писма, в които е указан размерът на субсидията и начинът, по който е изчислена тя. Точната сума ще бъде обявена след приключване и на последното плащане. Доц. Тадаръков призова БНБ и търговските банки, както при първия транш, при който в рамките на 36 часа преведоха на 37 000 земеделски стопани евросубсидии от 155 млн. лв., така и сега да съдействат на ДФ "Земеделие" при захранване на банковите сметки на бенифициентите. От 1 март тази година започва новата кампания по подаването на заявления за подпомагане по СЕПП за настоящата 2008 г. Изпълнителният директор отправи апел към стопаните за по-голяма коректност и активност при подаване на документите

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.