1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва национална кампания за регистриране на земеделските стопани

Започва национална кампания за регистриране на земеделските стопани

Около 65 000 са регистрираните до момента земеделски производители, а данните сочат, че броят на стопаните със земя над 5 дка е близо 400 000

 

С края на преговорите България навлиза в нов етап от подготовката си за членство в ЕС, при който за кратък период ни предстои да свършим огромна работа - както от страна на администрацията, така и от браншовите структури. Това заяви аграрният министър Мехмед Дикме на работна среща с основни браншови организации от аграрния и преработвателен сектор. На срещата, инициирана от Министерството на земеделието и горите, са били представени резултатите от втория етап на информационната кампания за разясняване механизмите на Общата селскостопанска политика на ЕС и ангажиментите по глава "Земеделие".

Близо 1.6 млрд. евро е финансовата рамка за първите три години, които трябва да стигнат до земеделските производители. Това е сериозен финансов ресурс и ако ние не сме подготвени, вероятността след 2007 г. да не можем да усвоим договорените средства е доста голяма, е посочил земеделският министър. Затова добрата информираност, подготовката и постоянният диалог със земеделските стопани и браншовите структури са изключително важни и са сред приоритетите на министерството. 

Проблемите на ползването на земеделската земя, регистрацията на земеделските производители и финансовите схеми за подпомагане на стопаните са сред най-често задаваните въпроси по време на семинарите в страната, стана ясно на срещата. До седмица МЗГ започва национална кампания за регистриране на земеделските стопани. Около 65 000 са регистрираните до момента земеделски производители, а данните сочат, че броят на стопаните със земя над 5 дка е близо 400 000.

За активизиране на диалога и регулярни срещи с ръководния екип на МЗГ настояха браншовиците. Веднъж месечно техни представители на регионално ниво да участват в работните срещи на областните структури на земеделското министерство, е било договорено на срещата.
Разяснителната кампания на МЗГ за предоставяне на актуална информация за подготовката на стопанските субекти и браншовите организации в аграрния сектор продължава и през 2005 г. В общинските центрове ще бъдат организирани срещи, семинари и практически форуми със земеделски производители, преработватели, с браншови организации и сдружения./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.