Започва разследване срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД

Делото е по сигнал на изпълнителния директор на "Напоителни системи" след одит, изготвен от МЗХ

Прокуратурата започва разследване срещу ръководни длъжностни лица от "Напоителни системи" ЕАД за безстопанственост. Обвинението е за нанесени щети за над 800 000 лева, съобщават от държавното обвинение, без да посочват конкретни имена, пише bnr.bg.

Делото е по сигнал на изпълнителния директор на "Напоителни системи" след одит, изготвен от Министерството на земеделието и храните. Одитът е установил, че през 2014 и 2015 година са сключвани договори за юридически услуги за малко над 790 000 лева при недостатъчна отчетност на извършената работа. Например - към документите за извършено плащане по договорите за адвокатски услуги не е приложено искане с обосновка за необходимостта от извършване на разхода, както и по какъв начин е изчислена сумата по договора.

Установено е и че голяма част от възнагражденията многократно са надвишавали размерите, определени в Наредбата за адвокатските хонорари.

В същото време в "Напоителни системи" на щат работели четирима юристи. Одитът е установил и сключени консултантски договори за счетоводни услуги - без реален резултат от изпълнението им и при наличието на осем счетоводители и финансисти на работа в дружеството.

През проверявания период "Напоителни системи" са избрали да се рекламират в малко познатата медия "Бизнес справочник Струма", уточняват от държавното обвинение.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.