1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва строеж на уникален пазар за производители във Варна

Започва строеж на уникален пазар за производители във Варна

12 млн. лева ще бъдат вложени в проекта. Половината от средствата са по програма САПАРД

 

Модерен пазар ще бъде изграден на мястото на сегашния кооперативен пазар във Варна. Половината от средствата за изграждането на уникалното съоръжение ще бъдат набрани по програма САПАРД и чрез кредит, който общинската фирма "Пазари" ЕООД смята да изтегли от българска банка. Общата стойност на проекта е 12 млн. лева, съобщи заместник-управителя на дружеството Методи Дараджов.

Проектът на пазара за производителите от Варненска област е разработен от "Мактер консулт" ­ София, и предвижда пазар за плодове и зеленчуци, рибна борса и пазар за цветя. Борсата за плодове и зеленцучи е с разгъната площ от 11 661 кв. метра на три нива. На първото ще бъде разположено тържището, а на второто е предвиден банков офис и зала за представяния. Третото ниво ще бъде предоставено за медицински пункт, офиси на държавни контролни органи и охраната.

Рибната борса ще има близо 4000 кв. метра площ и ще предлага всички видове морска, речна и океанска риба и деликатеси. Складовете ще отговарят на европейските изисквания. Ще бъде прекъсната връзката снабдител ­ провадач ­ потребител с няколко входове, които са задължителни по цял свят за местата, където се предлага риба. Огромен стъклен похлупак ще осигурява приток на дневна светлина през целия ден, а проектът на сградата прилича повече на банков офис или луксозна административна сграда.

Бъбрековидна ще бъде борсата за цветя, която ще бъде разположена на около 500 кв. метра площ. В целия архитектурен ансамбъл от над 15 000 кв. метра площ в карето, заключено между варненските улици "Д-р Пискюлиев", "Дрин" и "Ангел Кънчев" в централната част на морския градз, ще има подземни паркинги и достъп за хора с увреждания./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.