1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започва строежът на шестте ветеринарни пункта

Започва строежът на шестте ветеринарни пункта

Подписани са и протоколите за строителството на пунктовете при Златарево, Гюешево и Брегово

 

От следващата седмица започва изграждането на три от седемте ветеринарни пункта, които България трябва да изгради до влизането си в Евросъюза. Веднага след тях ще се пристъпи към изкопните работи и на обектите при Брегово, Златарево и Гюешево", съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

В мониторинговия доклад на Евросъюза основните критерии бяха свързани с изоставането на строежите. Като външна граница на ЕС страната е длъжна до влизането си в общността да е готова с граничните съоръжения, за да се отговори на европейските изисквания за контрола при вноса на животинска продукция. Освен при Капитан Андреево, който беше построен със средства по ФАР преди три години, останалите са на летище София и при ГКПП Калотина, пристанищата Бургас и Варна, Брегово, Златарево и Гюешево. Договорите за строителство за Калотина и пристанищата бяха подписани през юли 2005 г..

Поради юридически спор с отчуждаването на терен край Калотина, проектите са забавиха с три и половина месеца. Въпреки че разрешението за строеж е дадено още през октомври 2005 г., обектът не е задвижен. След преоценка строителят че за трите обекта ще са необходими допълнително над 1.1 млн. евро за изкопните работи и кофражната дейност. Причината е, че при откриване на процедурата общините не са направили оценка на терените, затова и тези средства не са предвидени. Това обясни зам.-министър Пейчев. Земеделското министерство е поискало от Дирекция "Национален фонд" към финансовото министерство средствата да се осигурят чрез промяна в бюджета на фонда, но след изпълнението на държавния бюджет за първото полугодие. Средствата за тези програми винаги се отпускат след изпълнението на строителните работи.

Прогнозира се, че до лятото ще се приключи с кофража, а тогава бюджета ще покрие разходите. В края на януари са подписани и протоколите за строителството на другите три пункта при Златарево, Гюешево и Брегово. За Златарево общината в Петрич е пропуснала да обяви навреме решението за строеж. Това е направено на 12 януари, така че в 14-дневен срок след него строителната фирма може да започне изкопните работи, обясниха още от агроведомството. Строител на Златарево е фирма "Галчев иженеринг груп", на Гюешево - "Главболгарстрой" и на Брегово - "Холдингово дружество Пътища".

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.