1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Започват масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна

Започват масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна

При установяване на нарушения Комисията за защита на потребителите ще санкционира търговците, като глобите могат да достигнат до 50 000 лева

Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните и Национална агенция за приходите, започват масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна. Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. С повишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти.  


Инспекторите ще следят дали продуктите реално притежават качествата, които са посочени на етикета; има ли в търговските обекти некоректни съобщения за намаления и дали има реална наличност от намалените стоки в магазина; правилно ли са етикетирани продуктите; има ли търговска информация, която може да заблуди потребителя, и други.


Ще бъдат проверявани документите на храните, гарантиращи техния произход и безопасност, условия и срокове на съхранение, етикетиране с коректно представена информация за потребителите.


При установяване на нарушения Комисията за защита на потребителите ще санкционира търговците, като глобите могат да достигнат до 50 000 лв. в зависимост от характера на нарушенията. Ще бъдат налагани и глоби по Закона за храните.


Засилените проверки на Комисията са част от мерките за овладяване на цените на стоките, чрез въвеждане на ежедневен мониторинг и контрол на цялата верига на доставките от производител до щанда в магазина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.