1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заработва интервенционната агенция

Заработва интервенционната агенция

Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" няма вече да може да влияе върху цените на зърното

 

Агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" няма вече да може да влияе върху цените на зърното. Тази дейност ще се поеме от създадената след дълги перипетии за тази цел Интервенционна агенция към държавен фонд "Земеделие", каквито са изискванията на европейските директиви. Това е решил кабинетът, като е приел поправки в Закона за съхранение и търговия със зърно.

Количествата зърно, с които държавният резерв разполага, са класифицирана информация, според изпълнителния директор на Националната служба по зърното и фуражите към земеделското министерство Злати Златев. Той обаче не посочва откога интервенционната агенция ще заработи пълноценно. Най-вероятно това ще стане през идната година. Неведнъж политици са коментирали, че влиятелни хора отлагат старта на агенцията, за да могат крупните зърнотърговци да се пълнят кесиите за сметка на производителите. Те пък вероятно са се отблагодарявали за стагниране създаването на агенцията чрез финикийски знаци.

Промените в закона засягат и проверките на складовете за зърно. Занапред отказът от страна на собствениците на склад с вместимост над 500 тона да допуснат инспекторите за проверка в обекта, ще се наказват с глоби от 200 до 1000 лева. За търговия на пшеница без сертификати глобите ще бъдат от 1000 до 15 000 лева. Търговците на зърно ще получат лиценз само ако нямат данъчни задължения. За публичните складове за съхранение на зърно ще има забрана за отдаване под наем, допълва наредбата./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.