1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради липсата на пари екарисажите спряха работа

Заради липсата на пари екарисажите спряха работа

Предприятията съобщиха, че държавата им дължи над 4 млн. лв.

След като миналата седмица екарисажът в Шумен спря да работи, тъй като от няколко месеца държавата не е превеждала пари, вчера това се случи и с този във варненското село Тополи, съобщи изпълнителният му директор Стефан Капитанов. Причината за решението също е липсата на средства, пише  dnevnik.bg

Екарисажите в Шумен и Варна са единствените предприятия, които събират, извозват и обезвреждат термично животински трупове. Те обслужват всички ферми и общини в страната, а по закон за тази дейност се плаща от Националната ветеринарномедицинска служба. Стефан Капитанов обясни, че държавата се е разплатила с дружеството последно за януари.

В началото на октомври двата екарисажа, които се управляват от частни фирми, бяха предупредили, че ще спрат дейност, ако не получат средства. Тогава предприятията съобщиха, че държавата им дължи над 4 млн. лв.

Още в петък земеделският министър Мирослав Найденов призна, че има забавяне в изплащането на средствата, но до дни щели да бъдат преведени около 30% от дължимите суми. Тогава той обясни, че предшественикът му Валери Цветанов е сключил необезпечен договор с дружествата във Варна и Шумен.

Найденов каза, че засега няма здравна заплаха заради спирането на извозването на мъртви животни, тъй като ветеринарната служба може да използва временно т.нар. инсинератори по граничните пунктове. Още не е взето решение животни да се извозват към тях.

Няколко пъти през последните месеци от институциите демонстрираха желание да бъде прекратена практиката плащанията към екарисажите да се извършват от държавата. Преди дни директорът на ветеринарната служба Йордан Войнов съобщи, че вече е подготвена промяна в закона, според която фермерите сами трябва да плащат за услугите на предприятията за обезопасяване на животински трупове. По думите на Войнов общините също трябва за своя сметка да уредят извозването на мъртви бездомни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.