1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради протести полският агроминистър подаде оставка

Заради протести полският агроминистър подаде оставка

Ковалчик смята, че размерът на обезщетенията е твърде малък

След като Полша не успя да се пребори с напрежението на вътрешния си зърнен пазар, причинено от украинския внос и довело до масови фермерски протести, земеделският министър на страната Хенрих Ковалчик подаде оставка. Преди броени дни Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия поискаха от Европейската комисия да въведе допълнителни мерки срещу дъмпинговия внос на зърно от Украйна, включително за връщане на вносните мита.
 
Подавайки оставка, министърът изтъкна, че Европейската комисия не е отговорила на исканията на фермерите, въпреки че миналата седмица отпусна компенсации за зърнопроизводителите в Полша, Румъния и България. Ковалчик смята, че размерът на обезщетенията е твърде малък, като за неговата страна той достига 30 милиона евро, а Варшава получи разрешение да добави още толкова като държавна помощ. Вместо да се вслуша в недоволството на стопаните, Брюксел предлага удължаване с една година на безмитния внос, критикува министърът. Облекченията ще се отнасят и стоки, които сега не са част от безмитната търговия.
 
Ако това предложение бъде одобрено, ще влезе в сила от юни. В него има и предпазна клауза, която предвижда, че при крайно негативни последици за европейския пазар, митата за определени стоки могат да бъдат върнати. Подобна клауза се задейства по искане на една или повече държави, когато обаче щетите са за целия европейски пазар. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.