1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради птичия грип в Румъния затвориха пазарите за продажба на домашни птици в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Шумен

Заради птичия грип в Румъния затвориха пазарите за продажба на домашни птици в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Шумен

У нас лекарите по места трябва ежедневно да докладват за състоянието на птиците във фермите и тези в дворовете

 

 

След като преди ден в Румъния пламна огнище на птичи грип с опасния за хората щам H5N1, аграрното ни ведомство затвори незабавно пазарите за продажба на домашни птици в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Разград и Шумен. В останалите области на страната продажбите все още са позволени, но при засилен ветеринарен контрол.
От ветеринарната ни служба успокоиха, че у нас няма внесено пилешко месо от Румъния, а междувременно Брюксел забрани търговията на живи птици от румънската област Тулча с останалите членки на общността до края на тази година. Огнището там пламна в малка ферма в село Муригиол онзи ден.
У нас лекарите по места трябва ежедневно да докладват за състоянието на птиците във фермите и тези в дворовете. Предприемачите и стопаните са задължени да отглеждат пилетата в закрити помещения, за да нямат достъп до тях прелитащите диви птици. Горските и ловците също трябва да уведомяват ветеринарите за мъртви диви птици, като проби от тях трябва да бъдат вземани незабавно.
Ветеринарите изискват още на входовете на всички птицекомплекси да има инсталирани дезинфекционни локви. Фуражите, с които се изхранват животните, също трябва да са на закрито. Собствениците на птицефермите са длъжни и да уведомяват лекарят, който ги обслужва или кмета на селището, при промяна в състоянието на птиците. В превантивните мерки свои ангажименти има и полицията.Нейните служителите незабавно трябва да уведомяват ветеринарите, ако засекат камион, натоварен с птици, а шофьорът не може да представи ветеринарен сертификат. Това би означавало, че пилетата не са преглеждани от лекарите.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.