1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради скъпите храни ЕК ще преразгледа решението си до 2020 г. 10% от горивата в автотранспорта да са от биологичен произход

Заради скъпите храни ЕК ще преразгледа решението си до 2020 г. 10% от горивата в автотранспорта да са от биологичен произход

Нито един автомобил у нас не е зареждал с екодизел

 

Брюксел направи крачка назад за използването на биогоривата. Европейската комисия ще преразгледа решението си до 2020 г. 10% от горивата в автотранспорта да са от биологичен произход. Причината е голямото увеличение на цените на храните като царевица, пшеница и слънчоглед, от които се добиват биогорива. Поради увеличеното им търсене земеделските стопани масово отглеждат тези култури не с цел осигуряване препитанието на човечеството, а за да ги продават за биогориво. Наши учени също смятат за пресилено рязкото преминаване към използване на биогорива. Според тях по-удачно е те да се произвеждат от отпадъците вместо от самите земеделски култури. Шефът на Азиатската банка за развитие Раджат Наг поиска спиране на субсидиите за производство на биогорива.

Според него, освен до поскъпване на храната, това води и до изсичане на много гори по целия свят.

България вероятно няма да постигне поставените си цели продаденият дизел и бензин у нас през тази година да бъде с 2% биогориво. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

 Причината е, че до момента у нас не е продаден нито 1 литър биогориво. Пречка било, че у нас не се произвежда бензин, който може да се смесва с биоетанол, а инвестицията за такава инсталация е много скъпа. За дизела обаче технологична пречка няма и всичко зависи от спазването на закона.

 

 

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.