1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради скъпото свинско се планира отмяна на вносното мито

Заради скъпото свинско се планира отмяна на вносното мито

Високите мита при внос на този тип стоки повишават значително цената на стоката в магазините

 

Постановление за въвеждане на автономни мерки за суспендиране на митата прие Министерски съвет, с направените уточнение и допълнения, съобщи правителствената информационна служба след заседанието на кабинета в четвъртък.

Предприемането на тези мерки се налага от недостига на свинско месо в страната и заради извънредно високото ниво на изкупните цени на живи свине в края на годината. Високите мита при внос на този тип стоки повишават значително цената на стоката в магазините, аргументират се от Министерски съвет.

Още през септември от Асоциацията на месопреработвателите в българия се оплакаха, че има недостиг на суровина за промишлеността и поискаха премахване на митото за внос на замразено свинско месо, което в момента е 40 процента.

За нуждите на месната ни промишленост годишно са необходими близо 90 хил.т свинско месо, а промишленият добив в страната през миналата година е бил едва 51.7 хил. т.

Заради недостига на суровина цените на трупното месо у нас непрекъснато се покачват, което води и до поскъпване на крайните продукти. По данни на браншовата асоциация цената на килограм свинското в европейските страни е в границите на 1.20 - 1.45 евро, а в България то се движи между 7 и 10 лв. През октомври от Националния статистически институт отчетоха, че свинското е поскъпнало с около 3 процента, а по прогнози на производители от отрасъла свинските пържоли за Коледа може да ударят 16-20 лв. за килограм.

Предвидените автономни мерки са разгледани от Комитета по Интегрираната митническа тарифа и Министерството на финансите е дало мотивирано становище за въвеждането им. Предстои да се подготви окончателния текст на постановлението./ mediapool.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.