1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради субсидиите – много животновъди

Заради субсидиите – много животновъди

За това предупреждават фермери от региона на Еленския Балкан

Заради по-високите субсидии на глава животно, ще има по-голямо заявяване по линия на директните плащания. За това предупреждават фермери от региона на Еленския Балкан. Според тях държавната политика на подкрепа е грешна – субсидиите трябва да се дават за произведена продукция, а не на глава животно.

Такава е гледната точка и на козевъда от село Миндя Росен Иванов. Той отглежда 160 кози. 105 от тях са от породата „бяла българска млечна коза“ и са под селекция. Според Росен Иванов основният проблем е липсата на изкупна цена на продукцията. Затова животновъдите започват да разчитат само на субсидиите, които според него са като изкуственото дишане - животоподдържащи.

Росен Иванов описва каква е схемата на фалшивото животновъдство.

„Аз мога да направя и 1 000 кози които не са под селекционен контрол ако реша. От 150 лева субсидия 2/3 да направя разходи за отглеждането им пак за мен ще останат 50-60 лева. И сега точно това ще направят много хора. Ще започнат да развъждат животни които не са под селекция само и само да вземат субсидия“.

Ако субсидиите обаче се дават за произведена продукция, голяма част от фиктивните животновъди ще се откажат, смята Росен Иванов. Според него трябва да бъде проявена политическа воля и да се промени начинът на подпомагане у нас. В противен случай, ще има много фалшиви фермери, които ще регистрират животни само заради субсидиите, категоричен е козевъдът от Миндя.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.