1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заради заменките страната ни може да плати 1,5 млрд.лева

Заради заменките страната ни може да плати 1,5 млрд.лева

Българските органи не са спазили напълно европейското законодателство

Страната ни може да бъде осъдена да изплати над 1,5 млрд. лв., ако до 20 дни не успее да докаже пред Европейската комисия, че продажбата на 47 държавни горски имоти на частни лица не е държавна помощ. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, като се позова на писмо от ЕК, получено късно снощи, съобщи Дарик радио. Писмото се основава на няколко жалби, подадени от български неправителствени организации. В него се посочва, че продажбата на горски имоти и превръщането им в градски и търговски площи е предполагаема държавна помощ, тъй като е извършена на много ниска цена. Ако правителството не представи убедителни доказателства, че това не е вярно, ЕК ще заведе дело срещу България, поясни министър-председателят. Българските органи не са спазили напълно европейското законодателство и поради това ЕК предупреждава, че могат да предложат изключване на страната ни от финансирането от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, каза на пресконференция и министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Писмото от Главна дирекция "Земеделие" на Европейската комисия е от 26 януари и е на база проведен одит по Програмата за развитие на селските райони. Одитирания период е 1 април 2008 година - 30 юни 2009 г. Това на практика означава, че ЕК може да спре парите по Програмата за развитие на селските райони, които са в размер на 3,2 млрд. евро до 2013 година, информира министърът. Той съобщи за горски имот с площ 9 декара до Созопол е бил даден от държавата на частни лица на цена 5,9 евро за кв. метър, докато пазарната му цена е била 26,79 евро за кв. м. Сделката е станала на 23 януари 2009 г. "Това е пример защо ЕК е решила, че сделката е държавна помощ - замяната на имота е станала на цена, по-ниска от пазарната. Ако предназначението на имота е променено, то цената му ще скочи до 170 евро на кв. м", каза Найденов. Сред констатираните нарушения са и пропуски при обществени поръчки, бенефициенти, които не отговарят на изискванията, констатирани са също нереални оферти. По думите на Найденов лоши практики по САПАРД, заради които са спрени средства там, са пренесени в Програмата за развитие на селските райони.

България има двумесечен срок, в който трябва да бъдат посочени пред ЕК корективните мерки, които ще бъдат предприети. Създадена е спешна работна група и щаб, който да разработи и представи екшън план. Ако започваме един футболен мач, то ние го започваме с жълт картон от съблекалнята, заяви министърът. По думите му констатираните проблеми трябва да бъдат премахнати, защото предупрежданието е сериозно. Единственият, който може да се произнесе за заменките, извършени от правителството на тройната коалиция, е съдът и доколкото си спомням сегашните управляващи бяха подали сигнали преди месеци. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова в коментар пред журналисти в парламента на думите на премиера Борисов и министър Найденов за писмото от ЕК. Може би съдът по-бързо трябва да ги разгледа и да каже дали има нарушения, смята Нинова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.