1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заразен нодуларен дерматит е регистриран на километри от България

Заразен нодуларен дерматит е регистриран на километри от България

Снимка:

Болестта може да нанесе изключително големи икономически щети

Случаи на заразен нодуларен дерматит са регистрирани на няколко километра от границата ни – в турския град Одрин. Това стана ясно по време на извънредно заседание на епизоотичната комисия към Областната администрация в Благоевград.

Болестта е опасна, тъй като може да нанесе изключително големи икономически щети на страната ни. Ако се докаже, че у нас има заразени животни, България ще получи забрана да изнася месо и млечни продукти за период от 3 години. Това съобщи началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград д-р Атанас Грирогов. 

„Вирусът е подобен на шарката. Намалява млеконадоя и вреди на кожата на животните. Разпространява се чрез насекоми и кърлежи. Това прави борбата със заразата по-трудна. Може да се предаде при полов контакт и от майка на бебе“, обясни д-р Григоров и допълни, че ако има и едно болно животно в една ферма, то следва избиването на всички останали.

От дирекцията са изпратили писмо до Гранична полиция за ограничаване на движението на едри преживни животни. Освен това фермерите в пограничните общини ще бъдат запознати с болестта. Ще има и ежедневни клинични прегледи.

„Съществува опасност за проникване на болестта у нас и ние като погранична област сме податливи“, коментира директорът на ОДБХ д-р Стоян Мавродиев. Той успокои, че тя не е опасна за хората, проблемът е само икономически. 

От Областната администрация се ангажираха да изпратят информация до общините, които трябва да създадат общински епизоотични комисии. Освен това те трябва да определят терени за евентуално загробване на животни. 

Председателят на Ловно-рибарско сдружение „Сокол“ Иван Андонов обясни, че най-застрашени от разпространението на болестта са общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. 

Автор: Ерол Емилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.