1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заразената с птичи грип ферма във Великобритания е унищожена

Заразената с птичи грип ферма във Великобритания е унищожена

Въпреки опасността България удължи ловния сезон за птици

 

Европа предприма засилени мерки против разпространението на птичи грип, след като бе потвърдена заразата в стадо от 159 000 пуйки във ферма във Великобритания. Лабораторните изследвания са показали, че смъртта на 2000 пуйки в британската птицеферма е причинена от азиатския щам на вируса Н5, за който се смята, че е най-опасен за хората. Унищожена е популацията в цялата ферма, която е затворена, а рпаботниците и техните семейства са под лекарско наблюдение. Десетки хиляди пуйки са избити в региона. Преди това смъртоностната болест бе открита в Унгария, Украйна и Русия.

В Норвегия властите са наредили всички домашни птици в южната част на страната да бъдат държани в затворени помещения, за да нямат контакт с диви пернати. Фепмерите трябва да обявят пред властите броя на птиците, които отглеждат. Забранена е продажбата им на пазарите.

България също забрани птичите пазари в страната след първите информации за регистриран птичи грип в Унгария, но удължи ловния сезон за пернати, които са главните преносители на заразата. В Хасковско бе издадена заповед да се засили охраната на птичарниците, да се осигурят дезинфекциозни средства и да се извършват периодични прегледи на домашните и диви птици за наличие на антитела и вирус, причиняващ инфлуенца. 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.