1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводители предвиждат поскъпване на хляба от следващата година

Зърнопроизводители предвиждат поскъпване на хляба от следващата година

Според производители средствата, които се отпускат от еврофондовете, са твърде малко, за да не се оскъпи продукцията им

 

"С 15% ще поскъпне хлябът от догодина, ако в бюджета за 2008 г. не бъдат предвидени пари за обработка на земя за фермерите", предупредиха отново от бранша.

Според производители средствата, които се отпускат от еврофондовете, са твърде малко, за да въведат по-добри земеделски практики, които да не оскъпяват продукцията им и да увеличат производството си.

През 2007 г. всеки фермер, регистриран като земеделец, получи по 14 лв. на декар от еврофондовете за обработка на нивите си. Според политиката на ЕС през 2008 г. субсидията ще бъде увеличена с 2 лв. и земеделците ще получат по 16 лв. на декар. По данни на земеделското министерство е необходимо в бюджета да бъдат предвидени общо 147 млн. лв. за подпомагане на фермерите от цялата страна. Така всеки земеделец ще получи от държавата по 5,14 лв. на декар и 16 лв. от еврофондовете за това, че обработва земята си. В приетия на първо четене в парламента бюджет такива средства не бяха заложени.

Зърнопроизводители от цялата страна ще стачкуват, като блокират основни пътища с комбайни и трактори, ако в бюджета, който ще бъде приет на второ четене, не бъдат предвидени тези пари. 

 

AGRO.BG

 

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.