1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводители са против отрязаните инвестиции за напояване

Зърнопроизводители са против отрязаните инвестиции за напояване

В последния вариант на Планът за възстановяване и устойчивост в частта за селско стопанство изцяло е изчезнала възможността да се финансира възстановяването на напоителните системи в България

Сред приоритетите за насочване на средства по механизма сега са цифровизация, дигитализация и екологичен преход. От Тракийския съюз на зърнопроизводителите критикуват решението и питат защо не е обсъдено с бранша.

Радослав Христов, председател на Тракийски съюз на зърнопроизводителите, НАЗ

Радослав Христов, председател на Тракийски съюз на зърнопроизводителите, НАЗ


„За мен това е престъпление. Тези хора от служебното правителство лично аз смятам, че моментално трябва да бъдат изметени по най-бързия начин. Визирам заместник министър Събев, доколкото разбрах той е основният деятел на това, вероятно стои някой зад него. След като месеци наред е имало работни групи, разговори с предишното правителство как да бъдат средствата насочвани и разпределени, сега някой идва и за два дена прави каквото си иска и си заминава. За мен, този министър трябва да бъде изгонен и да започне по-сериозен дебат с браншовите организации, да седнем на масата и с другите министерства. Използвам вашата медия да кажа на министър Бозуков да попита тези заместник-министри как ги взимат решенията? Лично аз ще инициирам да се вземе решение по тази тема от страна на Асоциацията. На мен ми е много чудно как управляващи от различни партии имат коренно различна политика. Как десните управляват по един начин, а тези след тях по съвсем друг?"
В Плана на България за възстановяване и устойчивост е заличено предложението на предишния кабинет за насочване на близо 848 милиона лева за рехабилитиране на напоителните канали на дружеството „Напоителни системи“. Радослав Христов добави, че отдавна е време и за отлагания Закон за браншовите организации, който ще помогне за отстояване интересите на бранша.
"Не мисля, че с такава бързина и с такъв замах трябва да се взимат такива важни решения, особено когато става въпрос за усвояването на едни доста сериозни средства. Мисля, че е редно да има малко дебат преди това. Относно браншовите организации, обръщам се към заместник министър Явор Гечев, крайно време е да има закон за браншовите организации. Напоителни системи нали знаете, че не се занимават само с напояване. Те се занимават и с отводняване. Утре като бъде залято някое село, кой ще бъде виновен? За това отговарят Напоителни системи, и като стане това те се снишават и чакат да премине бурята, защото възстановяването на диги и канали не става с малко средства. Ако се надяваме парите от бюджета да отидат за Напоителни системи, това няма да стане. Те не дават пари за заплати на работниците на Напоителни системи, а да дадат пари за възстановяване, това са тотални глупости. Какво ще дигитализираме, като ние нямаме добра инфраструктура, която да дигитализираме.“ 
Другият проблем, който зърнопроизводителите изтъкват, е високата цена на водата, която постъпва към тях през дружеството „Напоителни системи“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.