1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите от Плевенско предприемат предупредителен протест

Зърнопроизводителите от Плевенско предприемат предупредителен протест

 

Зърнопроизводители от Плевенско ще предприемат утре предупредителен протест с искане правителството да вземе бързи и ефективни мерки за компенсиране загубите от унищожените от сушата есенници. Това е заявил  Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той уточни, че подобни ефективни протести ще бъдат предприети в цялата страна.
   
Няма  да сваляме правителството, но настояваме за адекватни мерки, които да подпомогнат стопаните в тежката ситуация, бе категоричен Милев. Според него пролетниците ще оцелеят след падналите валежи, но загубите от пшеницата и ечемика са невъзвратими и големи.
   
Подготвено е  открито писмо до министър-председателя и декларация до управляващите, които ще бъдат огласени утре на мястото на протестите. Ще протестираме, докато правителството вземе мерки, допълни Милев. Според него биха могли да се ползват финансови помощи от различни фондове, включително и от Европейския съюз.
   
Земеделските  стопани ще бъдат организирани в пет лъча, които ще тръгнат утре по обед с близо 400 селскостопански машини от различни места на областта. Те ще се съберат около 16.30 ч. на пътя Плевен - София и София - Русе, където ще обявят конкретните си искания. Единият от лъчовете с машини ще тръгне от разклона на село Телиш, вторият - от Гулянци, трети - от Искър, четвърти - от Брестовец, а пети - от разклона Пордим-Славяново.
   
Областният управител на Плевен Цветко Цветков заяви пред журналисти, че ситуацията с посевите е тежка, но това според него "не налага обявяване на бедствено положение". Той събира данни от земеделските кооперации, за да ги внесе в Министерството на земеделието и горите още през тази седмица.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.