1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите протестират, според държавата няма основание за недоволство

Зърнопроизводителите протестират, според държавата няма основание за недоволство

Митинг-протест събра представители на НАЗ в Добрич

Земеделски производители от цялата страна се събраха днес на пл. „Свобода” в Добрич на митинг-протест, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите. „Основната причина за нашето недоволство е неспазването на поетите ангажименти от страна на правителството, заяви Радослав Христов, председател на НАЗ – Още през март ние заявихме, че искаме ясни и точни правила, по които да работим, но това все още не е факт. След есенната кампания по прибиране на реколтата ще проведем разширено заседание на УС на Националната асоциация, за да решим какви ще бъдат следващите ни стъпки”.

През март кабинетът се ангажира до 1-ви юли да бъде осигурена държавна помощ за покриване на акцизните разходи за земеделските производители. Тогава фермерите поискаха и гаранции за максимален размер на националните плащания към евросубсидиите за единица площ през следващите три години, поясни Радослав Христов. Той допълни, че хората са недоволни от неспазването на обещаните срокове въпреки непрекъснатите преговори, които водят с министерството. Участниците в протестния митинг не получиха разрешение от община Добрич да организират шествие до изложението на Добрички панаир „Селското стопанство и всичко за него”, което беше открито днес.

Няма основания за протест на зърнопроизводителите, каза зам.-министър Светлана Боянова на пресконференция в Добрич след откриване на 19-ото специализирано изложение. Според нея, недоволство може да има тогава, когато диалогът е прекъснат, а това не е така и хората в бранша са в течение на всички действия на Министерството на земеделието. Според Боянова, няма икономически причини секторът да страда и цитира данни от приключилата кампания по прибирането на пшеничната реколта. 4,262 млн. тона зърно са добити през това лято. Средният добив за страната е 405 кг от декар, а цената на пшеницата е много добра, допълни още Светлана Боянова. Освен това за първи път от седем години насам зърното е с толкова високо качество.

500 млн. лева са отпуснати за 2012 г. за земеделие на страната и те трябва да се разпределят справедливо, коментира още зам.-министър Боянова. Предложението на управляващите е да не се намаляват националните доплащания, а да станат 30 лева на декар. Спешна нужда от по-големи субсидии има в животновъдството, особено в свиневъдството и птицевъдството, където трябва да бъде достигнат тавана на плащанията, съобщи още Боянова.

В Европейската комисия е представено коригираното искане за отпускане на държавна помощ за горивата, съобщи още в Добрич зам.-министърът на земеделието. По думите й, схемата за възстановяване на акциза трябва да заработи чрез ваучери. Трябва да се изчака преработката и одобрението на нотификацията от Европейската комисия, а кога ще стане това, няма как да се знае.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.