1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зърнопроизводителите ще ползват намален акциз на горивото от 2011 г.

Зърнопроизводителите ще ползват намален акциз на горивото от 2011 г.

Условието е да са платени всички дължими данъци и социални осигуровки от земеделските производители

Зърнопроизводителите и правителството са постигнали съгласие за размера на възстановявания акциз на горивата, ползвани за земеделски нужди, съобщи пред журналисти министърът на земеделието Мирослав Найденов, който откри традиционната международна специализирана изложба за храни и напитки „Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното и Интерфуд и Дринк” в Интер експо център, предаде Агенция "Фокус".

Предстои днес да бъде подписано и споразумението между Националната асоциация на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието и храните. По този повод се е провела среща при премиера Бойко Борисов, като в разговорите се е включил и финансовият министър Симеон Дянков. Договорено е през 2011 г. земеделските производители да плащат акциз в размер на 161 лв. за 1000 литра, през 2012 – 100 лв., а през 2013 – 60 лв. Условие за възстановяването на акциза обаче ще бъде да са платени всички дължими данъци и социални осигуровки от земеделските производители върху площта, обработвана от тях с представени документи.

Мнението и на двете страни е, че по този начин ще излязат на светло по-голямата част от земеделските производители, защото става дума за „немалко облекчение”, обясни министърът. Напрежението между зърнопроизводителите и правителството според Найденов вече е овладяно, след като фермерите заплашиха със стачки.

Земеделските производители ще зареждат гориво от бензиностанциите, като събират фактурите си, а до два месеца от датата на тяхното подаване, ще се извършва и възстановяването на акциза на базата на разходна норма за обработката на единица обработваема площ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.