1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Заседание на областната епизоотична комисия в Русе

Заседание на областната епизоотична комисия в Русе

Обсъдиха актуалната обстановка в страната по разпространението на заболяванията птичи грип и Африканска чума по свинете

Областната епизоотична комисия в Русе запозна днес, 15 ноември компетентните органи на местно ниво с актуалната обстановка в страната по разпространението на заболяванията птичи грип и Африканска чума по свинете в Европа. Добарата новина е, че на територията на България няма нито един случай на заболели животни.

Епизоотичната комисия заседава по всички актуални въпроси, свързани с огнища на птичи грип и африканска  чума по свинете. Тя обсъди и мерките, които ще се вземат за опазването на животните и недопускането на болестите на територията на страната.

Доктор Николай Ненов запозна членовете на епизоотичната комисия с двете заболявания, както и с  актуалната обстановка у нас. Десета година вече заболяването птичи грип създава проблеми и към момента обстановката в Европа се влошава, а това засяга и нашата страна, допълни Ненов.

Другата  болест – Африканската чума по свинете, която е силно заразно вирусно заболяване по домашните и дивите  свине, също стана част от дневния ред на комисията. При нея опасност за хората няма. В страната ни заболяването не е констатирано досега.

Всички мерки за контрол и за борба със  заболяването, включително и наблюдение, трябва да бъдат съчетани с мерките и за движението на животните. Още миналата седмица в Русе земеделският министър Десислава Танева и замесникът ѝ доц. Георги Костов обявиха, че се вземат превантивни мерки, за да не се допусне заболяването Африканската чума по свинете на територията на страната ни.

Автор: Теодора Узунова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.