1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Защо не се стимулира родното производство на фасул?

Защо не се стимулира родното производство на фасул?

На пазара у нас може да се намери фасул от различни континенти със съмнителен произход

Повече от 20 години земеделски производители от Тервел отглеждат фасул. Какви са проблемите в производството на протеинови култури и защо се внася боб у нас?

Преди пет години Ивайло Панайотов се връща в родния си край в Добруджа и се включва в семейната ферма, в която се обработват 2000 дка земя. Желанието на младия мъж е било да се занимава със земеделие и го осъществява. Насочва се предимно в отглеждането на фасул и така

В цяла България има много добри условия за отглеждане на фасул. Към тази култура обаче няма особен интерес заради трудната реализация и ниските цени.

На пазара у нас може да се намери фасул от различни континенти със съмнителен произход.
Освен фасул Ивайло Панайотов отглежда още леща и нахут. Категоричен е, че протеиновите култури трябва да имат бъдеще у нас. Те са изключително полезни и трябва да заемат поне 30 % от менюто ни, тъй като съдържат повече аминокиселини от месото.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.