1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилен е контролът върху първичното производство на оранжерийна продукция

Засилен е контролът върху първичното производство на оранжерийна продукция

БАБХ е установила несъответствия в две проби

Установени са несъответствия в две проби. Предприети са мерки, съгласно Закона за защита на растенията и Закона за административните нарушения и наказания.

Във връзка с предстоящите Великденски празници инспекторите по растителна защита и официалните фитосанитарни инспектори от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) извършват засилени проверки в производството на оранжерийна продукция, по-специално на листни зеленчуци, като салати, спанак, зелен лук и чесън.

Проверките целят проследяване на произхода на подготвения за засаждане разсад, използваните семена и/или посадъчен материал,  както и вземане на  проби от отглежданите култури за анализ за остатъци от пестициди и замърсители.

Засиленият контрол е с оглед да се гарантира предлагането на безопасна оранжерийна продукция на пазара и намаляване на рисковете и въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и върху околната среда.

От 14 февруари до сега са извършени проверки в оранжериите на 280 земеделски стопани, в които се отглеждат следните видове култури: салата, спанак, домати, краставици, пипер, целина, лук, чесън, копър, магданоз, зеле, рукола и репички.

Установени са несъответствия само в две проби – марули, при които лабораторно е констатирано наличие на остатъчни вещества от пестициди и проба спанак със  съдържание на тежки метали.

За констатираните нарушения при първично производство на растения и растителни продукти в оранжерии контролните органи предриемат необходимите последващи действия, съгласно разпоредбите на Закона за защита на растенията и Закона за административните нарушения и наказания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.