1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилен внос на пресни плодове и зеленчуци за миналата година отчита земеделското министерство

Засилен внос на пресни плодове и зеленчуци за миналата година отчита земеделското министерство

Най-много са скочили доставките на картофи, домати и сладък пипер

Засилен внос на пресни плодове и зеленчуци в периода между януари и ноември миналата година отчита земеделското министерство.

211 хил. тона пресни зеленчуци и 240 хил. тона пресни плодове са внесени у нас, което е съответно с 18 и 6% повече спрямо същия период на предходната година.

Най-много са скочили доставките на картофи, домати и сладък пипер – с между 18 и 32%. Сред традиционно внасяните в големи количества зеленчуци е и лукът, чийто внос е намалял със 7 на сто. При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат у нас като банани и цитрусови плодове. Скок в доставките има и при дините, ябълките и прасковите – с между 10 – 20% за година. През първите единадесет месеца на 2015-та износът на пресни зеленчуци намалява с 23% до 18 хил. тона, докато на пресните плодове отбелязва ръст с 21 на сто до 39 хил. тона. Сред основните зеленчуци най-значително намаление на износа се наблюдава при лука, зелето и картофите. Същевременно износът на домати и моркови нараства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.