1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилва се интересът към лова на дребен дивеч в Кюстендилско

Засилва се интересът към лова на дребен дивеч в Кюстендилско

Частично се извършва лов на фазани там, където е предвидено разселване след фермерно производство

Засилен е интересът към ловуване на дребен дивеч на територията на Регионалната дирекция по горите в Кюстендил. Директорът на структурата Петър Савев съобщи , че през месец август започва ловуването на пъдпъдък, гургулица и гривяк, които спадат към прелетния пернат дивеч, предаде Агенция "Фокус".  През октомври започва ловът на местния дребен дивеч като яребица и заек.

„Това е основният местен дребен дивеч, който се ловува в региона. Частично се извършва лов на фазани там, където е предвидено разселване след фермерно производство. Като цяло, интересът за ловуване на местен дребен дивеч е много голям, показателно за това е, че голяма част от ловците отглеждат кучета - птичари, които са специализирани за лов на пернат и местен дребен дивеч”, изтъкна Савев. Той посочи, че ловът се извършва по ловно-стопански райони, които са предоставени на ловните дружинки. До момента в дирекцията не са постъпвали сигнали за болни и ранени горски животни. Подавани са само сигнали за бракониерство, на които служителите са реагирали незабавно.

Общо 21 акта и 19 наказателни постановления за бракониерство по Закона за лова и опазване на дивеча са издадени от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил от началото на годината, каза още Петър Савев. Той посочи, че стойността на наложените глоби на нарушителите е 5750 лева, а изплатените обезщетения са в размер на 500 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.