1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Засилва се контрола на търговията с овощен посадъчен материал

Засилва се контрола на търговията с овощен посадъчен материал

Снимка:

Промените в наредбата имат за цел да се гарантира качеството на произвеждания и търгуван овощен материал


Министерство на земеделието и храните подготвя промени в Наредбата за търговия на овощен посадъчен материал и овощни растения, предназначени за производство на плодове на пазара на Европейския съюз. Промените в наредбата имат за цел да се гарантира качеството на произвеждания и търгуван овощен материал. С тях се актуализират определенията за предбазов, базов, сертифициран и стандартен овощен посадъчен материал, за да се улесни хармонизирането им на вътрешния пазар с правилата за други видове посадъчен материал, обхванати от законодателството на общността.

В наредбата се разписва и контролът по овощния посадъчен материал, който ще се извършва от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и Националната служба за растителна защита (НСРЗ) чрез инспекции. Сертификацията на предбазовия, базовия и сертифицирания овощен посадъчен материал и овощните растения, предназначени за производство на плодове ще се извършва от ИАСАС. Агенцията ще извършва контрол, който ще включва:

1. Провеждането на полски инспекции за установяване на неговата автентичност, сортова чистота и здравно състояние;

2. Извършването на лабораторни анализи за установяване здравното му състояние (в случаите, когато това се прилага);

3. Окачествяването с цел определяне на външния вид, размери, коренова система и други изисквания за използването му като посадъчен материал.

Производството на материала е под отговорността на производителя, а ИАСАС контролира периодично производството и търговията на този материал.
Наредбата е в процедура на вътрешноведомствено съгласуване и се очаква да бъде нотифицирана до 31 март 2010 г. На официалния сайт на МЗХ е публикуван проекта на Наредбата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.