1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Завърши посещението в Брюксел на министър Кабил

Завърши посещението в Брюксел на министър Кабил

Министър Кабил ще бъде първият български министър, който ще вземе участие в Съвет на ЕС в качеството си на наблюдател

 

По време на срещата си с него комисарката по земеделието Мариян Фишер Боел подписа годишното споразумение за 2004-та година по програмата САПАРД, което е на стойност 67 милиона Евро. В хода  на разговорите беше уточнено, че годишното споразумение по тази програма за 2005-та година,  е в процес на подготовка и ще бъде подписано до края на тази година.

Министър Кабил постави за втори път в рамките на последната година и половина и въпроса ЕК да отпусне на България допълнителни средства по САПАРД. Отговорът на еврокомисарката беше, че решаването на този въпрос   е трудно и то ще зависи от преговорите за следващата финансова рамка на ЕС за периода 2007-2013 година.

Комисарят по Риболова Джо Борг изрази по време на срещата си с министър Кабил, задоволство, че с подписването на договора за присъединяването на България и на съседната й Румъния , ЕС ще може да води по-адекватна политика на рибарство и опазването на рибните ресурси в региона и  на Черно Море.

От своя страна министър Кабил изтъкна възможността, България която в момента е страна –координатор по въпросите на земеделието в рамките на Черноморското Икономическо Сътрудничество, да инициира обсъждане и на конвенцията за отговорен риболов.

Обсъдени бяха и възможностите, България да използва средства от Риболовния фонд на ЕС за да модернизира риболовните си кораби и да се включи в сателитната система на ЕС за мониторинг на риболова.

Министър Кабил ще бъде първият български министър, който на 26 април, ще вземе участие в Съвет на ЕС в качеството си на наблюдател. Статут, който България придобива с подписването на договора за присъединяване към ЕС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.