1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Завишен интерес към схемата за подпомагане на животни под селекционен контрол

Завишен интерес към схемата за подпомагане на животни под селекционен контрол

Ситуацията в сектора е трагична заради отпадането на млечните квоти, руското ембарго и все по-ниската изкупна цена на суровото мляко

Завишен интерес към схемата за подпомагане на животни под селекционен контрол отчита Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода в България. Броят на контролираните млечни крави вече е нараснал. Това съобщи в Добрич изпълнителният директор на организацията Ангел Йонов.

Подпомагането на млечните крави под селекционен контрол е глътка въздух за говедовъдството, изтъкна Ангел Йонов. Ситуацията в сектора е трагична заради отпадането на млечните квоти, руското ембарго и все по-ниската изкупна цена на суровото мляко. Затова една нова финансова помощ е подкрепа за фермерите.

Доскоро Асоциацията обхващаше 26 000 животни под селекционен контрол. Сега с новите попълнения обемът на животните е нараснал, отчита Ангел Йонов.

Асоциацията за развъждане на черно-шарената порода е започнала своята дейност на регионално ниво в Добруджа още преди десет години. През 2006 г. става национална организация и по-късно получава разрешение за извършване на селекционна и развъдна дейност.  Целта е да се създадат икономически ефективни животни с висока продуктивност, здрави и без проблеми с плодовитостта.

Автор: Галина Недкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.