1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зеленчукопроизводителите са доволни, че от догодина за първи път ще получават субсидии от държавата

Зеленчукопроизводителите са доволни, че от догодина за първи път ще получават субсидии от държавата

Едната рамка е за подобряване на качеството на продукцията и там са предвидени 15 млн. лева

Зеленчукопроизводителите са доволни, че от догодина за първи път ще получават субсидии от държавата. Това каза Пламен Димитров, изпълнителен директор на Българската асоциация на производителите на Оранжерийна продукция, цитиран от Агенция Фокус. За догодина в бюджета на Министерството на земеделието и храните са предвидени два начина за субсидиране на сектор „Плодове и зеленчуци”.

Едната рамка е за подобряване на качеството на продукцията и там са предвидени 15 млн. лв. Второто е държавна помощ – там са определени 10 млн. лв. В момента се работи по определянето на видовете държавна помощ, с която държавата ще подпомага зеленчукопроизводителите.

От основните проблеми на зеленчукопроизводството е огромният, даже и нерегламентираният внос, който влиза от нашите съседни страни, подчерта Пламен Димитров. Проблем е и високата себестойност на нашата продукция и на всяка цена трябва да работим по този въпрос, посочи Димитров.

По думите му – вносните оранжерийни продукти застрашават производството в България. „Цените варират. Но в момента всичката продукция, която влиза в страната, е вносна. Цената на краставиците е почти 3 лв. и цената на доматите е горе-долу там. В момента вносните продукти не са по-евтини, защото няма българско производство, няма конкуренция. Когато има и българско производство, конкуренцията не позволява и търговците да надуват цените. Но по принцип продукцията, която влиза и от Турция, и от Гърция, е с по-ниска себестойност, отколкото е цената на нашето производство, защото там почти не се използва гориво, а горивото е най-големият разход за нашето оранжерийно производство. То представлява някъде около 70% от всички разходи”, заяви Пламен Димитров.

Според него друг проблем е слабата подкрепа от държавата. „Даже и тази подкрепа от 25 млн. лв. – за един сектор това е нищожна сума. Това е просто една стъпка само, за да се каже, че се започва, че правителството и министерството на земеделието мисли вече и за този сектор. Ние се надяваме, че от следващата година вече тези средства трябва да нарастват”, заяви Пламен Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.