1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зеленчукопроизводителите са на ход

Зеленчукопроизводителите са на ход

Какво трябва да се промени

Зеленчукопроизводството ще бъде включено в списъка на обвързаното плащане за следващия период на ОСП 2014-2020 г. В хода на дебатите беше решено да се стимулират по-малките и нововъзникващите земеделски производители и по-малко ресурси да се отделят за големите земеделски стопанства. По този начин около 100 милиона евро или 13% от сумата за директни плащания ще бъдат разпределени за отглеждане на определен вид култури и животни. Конкретното разпределение на вида култури и животни, които ще се включат в списъка, ще бъде обсъдено с браншовите организации.

Важен приоритет за България е запазване на възможността за подпомагане на групи производители на плодове и зеленчуци за инвестиции. Благодарение на настоятелното искане на България такава възможност беше изрично уредена в Регламента за развитие на селските райони през следващият програмен период. Групите производители могат да получат подпомагане за колективни инвестиции при ниво на публично финансиране в размер на 70%. Тази мярка през следващият програмен период ще може да се прилага не само в сектора на плодовете и зеленчуците, а и във всички други сектори на земеделието.
Извън бюджета по финансовата рамка, има и помощ „de minimis” за подпомагане на определени оперативни разходи по производството на плодове и зеленчуци. Правилото „de minimis” се прилага по отношение на помощи, които поради малкия си размер не застрашават конкуренцията и могат да се предоставят от държавите членки без необходимост от одобрение от Европейската комисия. С Регламент (ЕО) № 1535/2007 максималният размер на помощите „de minimis” в сектора на производството на селскостопански продукти е установен на 7 500 евро на стопанство, за период от три данъчни години.

В седмичната анкета на Agro.bg на тема: Какви мерки в дългосрочен план трябва да предприеме МЗХ в защита на зеленчукопроизводителите? потребителите са гласували така : 30% смятат, че са нужни законодателни промени в защита на българския бизнес от нелоялен внос, други 30 %  са за усилен митнически контрол при внос на плодове и зеленчуци  и 40 % искат да се осигури по-добро подпомагане на българските зеленчукопроизводители.

Да не забравяме, че ежегодно производителите на плодове и зеленчуци се възползват от подпомагането по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и националните доплащания на хектар земеделска земя, в случай че отговарят на минималните изисквания.

Освен това вече е в ход процедура по вземане на мерки за трайно справяне с нерегламентирания внос. До две седмици ще бъде изготвено законодателно предложение за въвеждане на механизъм на постоянен контрол по границите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.