1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Зелените в ЕП настояват за по-силна подкрепа за фермерите

Зелените в ЕП настояват за по-силна подкрепа за фермерите

Групата води кампании срещу екологични инициативи като Закона за възстановяване на природата и целта за намаляване наполовина на пестицидите

Призив към Европейската комисия да предприеме действия по отношение на селското стопанство отправя групата на Зелените в Европарламента. В писмо до Комисията те очертават своята визия и искания за аграрния сектор. Така те се превърнаха в поредната партия, която обещава да защитава интересите на фермерите.
 
След победата на Земеделската партия на холандските местни избори през март 2023, Европейската народна партия постепенно се преименува в "партия на фермерите", често обвинявайки зелените политики на ЕС за недоволството на стопаните. Групата води кампании срещу екологични инициативи като Закона за възстановяване на природата и целта за намаляване наполовина на пестицидите, с аргумент, че те ще поставят прекомерна икономическа и административна тежест върху фермерите.
 
В отговор Зелените заявяват, че разхлабването на правилата за околната среда не е правилният подход и потвърждават ангажимента си за борба с изменението на климата и защита на биоразнообразието. Затова те призовават Комисията да предприеме няколко действия за справяне с дисбалансите в хранителната верига. Други мерки включват засилване на Директивата относно нелоялните търговски практики. Екоактивистите също така настояват за спиране на преговорите по споразумението за свободна търговия между ЕС и Меркосур, на което фермерите отдавна се противопоставят, като по думите им - ще ги постави в неизгодно конкурентно положение.
 
Политически наблюдатели в Брюксел коментират, че на предстоящите избори фермерите могат да се превърнат в избиратели на крайнодесни партии. Тази тенденция е най-изразена в страните членки, които са и най-евроскептичните – включително България, Унгария, Полша и Италия. Подобни модели се наблюдават и в много други страни като Франция, Германия, Словакия, Белгия, Холандия и Швеция. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.