1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделие – строителите на промяната

Земеделие – строителите на промяната

„А отборът“ от експерти в агробизнеса вече зае креслата в земеделското министерство и парламентарната комисия по земеделие

„А отбор“ от експерти ни обеща коалицията да влезе в правителството. „А отборът“ вече зае креслата в земеделското министерство, както и в Парламентарната комисия по земеделие. Съставът на този отбор беше мъдруван най-потайно и най-дълго. Предположения, журналистическо разузнаване, слухове, очакване. Ще рече човек – политиците сериозно подхождат към този „стратегически“ за страната отрасъл, традиционно „приоритетен“, както се въргалят клишетата. Най-после узнахме имената на министъра, неговите заместници, както и членовете на земеделската комисия в Парламента. Дядо Коледа донесе изненада! Излезе, че заетите в агробизнеса не са били особено послушни. Преобладаващата реакция – покруса. Един от най-добрите ни, големи производители на плодове и зеленчуци г-н Кумчев писа: „Г-н Петков, кажете, че това не е истина! Че е грешка!“

Равносметката – без да се обсъждат сивитата, безспорно сочи: липсва практически управленски опит на екипа. С изключение на зам.-министъра Атанас Добрев. Подозрителността обаче не отмина този факт: как така този експерт оцелява при толкова различни правителства? Спазарен ли е? С кого, за какво? Някои от изказаните оценки са сдържани – ами ще видим, да им дадем стоте дни толеранс. Да, дължим ги. Но в случая едва ли можем да си позволим този лукс.

Националният стратегически план е правен - недоправен. Срокът за предаването му в Брюксел изтече. Планът за възстановяване получи лоша оценка от ЕК. А приемственост няма. Изринаха се експертите от предишния политически кабинет. Както винаги. Всичко започва от нас - е принципът в българската политика. Грубото партийно кадруване, квотите – това излезе на преден план. Били млади новите в управлението, имали вдъхновението за промяна. Вдъхновението на младите е сериозна предпоставка за успех, безспорно. Обаче: едно е да искаш, второ - да можеш, трето и четвърто - да го направиш, казва Хайтов. Да си кажем откровено: за дни само - можеш да прочетеш отгоре отгоре заложените до момента бъдещи земеделски политики. Но ако не си навътре с генезиса на българските проблеми и то в детайли, си загубен. Трупана в годините експертност трябва. Или - промяна, заради самата промяна?

Различните асоциации великодушно отложиха искането си за спешни срещи с новото ръководство на земеделското министерство. За да чуят какво? Виж хубава идея даде човек на изкуството: докато новият културен министър не ми отговори колко части има една класическата симфония, няма да спра да го ръфам. Имам шеговита идея – земеделците да направят тест на министрите и народните представители: колко стълба има ОСП? В парламентарната комисия - ако изключим шефа – Абровски, плюс експертите на ГЕРБ и ДПС, другите, както изглежда, ще получават добавките за участие в комисията. И толкоз. Много ми се иска да греша! И ще си го призная!

 

Коментар на Валентина Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.