1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделието е в добро състояние според Нихат Кабил

Земеделието е в добро състояние според Нихат Кабил

Продължава интензивната работа по изграждането на разплащателната агенция и интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК)

 

 В първата си официална пресконференция  новоназначеният министър на земеделието и горите Нихат Кабил е подчертал, че наследява отрасъла в добро състояние, което е резултат от усилията на всички, съобщиха от пресцентъра на аграрното министерство. Специално внимание той обърнал на факта, че добрите показатели са плод на приетата специална стратегия за финансово подпомагане на сектора, благодарение на която средствата, отделяни за подпомагане на земеделските производители, са нараснали почти три пъти. Аграрният сектор е с положително търговско салдо, а реализираният износ за 2004 г. на земеделска продукция е в размер на 1 милиард 57 млн. щатски долара. Нихат Кабил е очертал и приоритетите си до края на мандата. Сред законодателните приоритети в оставащите месеци министър Кабил посочи проектозакона за ветеринарно-медицинската дейност, свързан с присъединяването на страната ни към ЕС. На дневен ред според него са и промени в Закона за регистрация и контрол на земеделска и горска техника, Закона за съхранение и търговия със зърно, в Закона за горите, за рибарството и аквакултурите, както и в законите за сдруженията за напояване и за защита на растенията. Успешното приключване на законодателната програма е много важно, тъй като е свързано с изпълнението на поетите ангажименти в преговорния процес, е подчертал министър Кабил. 

Продължава интензивната работа по изграждането на разплащателната агенция и интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), чрез които ще се усвояват средствата след 2007 г. по еврофондовете, информират още от пресцентъра на министерството. Сред приоритетите до края на тази година Нихат Кабил е посочил също стартирането на програма за спиране на използването на жива ваксина срещу класическата чума по свинете, както и работата по изграждането на шестте гранични ветеринарни пункта. 

Реколтата в България не е застрашена от намножаването на полските мишки през есента и с финансовите механизми на Държавен фонд "Земеделие" ще се постараем най-засегнатите стопани да бъдат подпомогнати, е съобщил в отговор на журналистически въпрос зам.-министър Бойко Боев. По негови думи около 2 милиона декара са третирани с препарати срещу мишата напаст. Около 10.7 млн. декара са засетите площи с пшеница и към 2.7 млн. декара - с ечемик. Бойко Боев е посочил, че отсега е твърде рано да се говори за очаквани добиви. Реална прогноза за състоянието на есенниците и за очакваната реколта може да бъде направена в началото на месец май, след като приключи пълното обследване на посевите, е допълнил той./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.