1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделието е във фокуса на международна конференция в Бон

Земеделието е във фокуса на международна конференция в Бон

Климатичните промени вече водят до значителни щети за агросектора

Селското стопанство е засегнато от климатичните промени, но и пряко отговорно за тях. С това твърдение германският министър на околната среда Барбара Хендрикс, призова участниците в международната конференция в Бон да предприемат засилени мерки за овладяване на глобалното затопляне.

Германия също има какво още да направи, посочи Хендрикс. Спирането на въглищните електроцентрали не е достатъчно, земеделският сектор трябва да се включи в решението, изтъкна тя.

Агроминистърът Кристиан Шмит подчерта ролята на селското стопанство при опазването на климата и поиска темите земеделие, прехрана, достъп до вода и климат да се разискват в общ план. Основната задача на селското стопанство остава изхранването на човечеството, коментира Шмит. По думите му предизвикателството се състои в това, от една страна да се повиши ефективността на аграрния сектор, а от друга – да се опазят природните ресурси и да се ограничат по-нататъшните промени в климата.

Учените са изчислили, че земеделието и горското стопанство отговарят за 24 процента от вредните емисии в света, в това число около 40 на сто от въглеродния диоксид и близо половината от метана. В същото време климатичните промени вече водят до значителни щети за агросектора. Според доклад на ООН мерките за намаляване на тези емисии до 2030 година биха предотвратили загубата на повече от 50 милиона тона зърнени култури годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.