1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделието може да бъде алтернативна заетост при нарастващата безработица

Земеделието може да бъде алтернативна заетост при нарастващата безработица

Селското стопанство е сред секторите с гарантирани доходи

 

Земеделието може да бъде алтернативна заетост при ежедневно нарастващата безработица в страната. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при откриването на международното селскостопанско изложение "АГРА" в Пловдив. Според него земеделието е сред секторите с гарантирани доходи годишно с оглед предоставяните от Европейския съюз директни субсидии на обработваема площ, на фермерите и възможностите на Програмата за развитие на селските райони.

Министър Найденов припомни, че вече са изплатени 762 млн. лв. европейски и национални субсидии по директните плащания. Остават да бъдат отпуснати средствата на земеделците със застъпвания и проблеми. Също в най-кратки срокове ще бъдат изчистени и проблемите на производителите по агроекология и веднага ще им бъдат изплатени субсидиите, каза министър Найденов. 

Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева, която присъства на откриването на изложбата обяви, че от 2010 г. не могат да бъдат разсрочвани кредитите на земеделските производители. Причината е, че се смятат за държавна помощ, а такава не е одобрена за тази година.

В най-престижния аграрен форум в Югоизточна Европа "Агра" се представят 450 фирми от 26 държави, от които 280 български и 81 – чуждестранни. Сред държавите участнички са Австрия, Аржентина, Белгия, Германия, Гърция, Индия, Испания, Италия, Унгария, Франция, Холандия и др. Изложителите представят продукти и на още 73 компании от Великобритания, САЩ, Канада, Китай, Израел, Дания и Република Корея.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.