1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделски проиводители могат да получат целева субсидия за внос на разплодни животни

Земеделски проиводители могат да получат целева субсидия за внос на разплодни животни

По мнение на специалистите Целевата субсидия ще има важна роля за обновяване на Националния генофонд на страната.

 

За периода от месец април до началото на август тази година са внесени 670 броя юници от млечни породи и 138 броя дзвизки /разплодни женски овце до 12 месечна възраст/ от специализирани месодайни породи. По Целевата субсидия за внос на разплодни юници и дзвизки на ДФ “Земеделие” за 2005 г. до 05.08.2005г. са договорени 466 000 лв. със земеделски производители от 7 области в страната.

Съгласно указанията подпомагането на вноса на разплодни животни по целевата линия ще се осъществява до изчерпване на лимита от 1 800 000 лв. Субсидията за една внесена от ЕС юница е 800 лв., а за дзвизка – 200 лв. Максималният брой животни, за които може да получи субсидия един земеделски производител, е 60 юници и 250 дзвизки.

Най-много животни са внесени на територията на областите Пловдив (157 юници и 138 дзвизки), Стара Загора (153 юници), Сливен (120 юници) и Хасково (74 юници). Всички внесени животни са под контрола на съответните РВМС.

Най-многобройни са доставките от Холандия (279 юници), Австрия (258 бр.) и Дания (101 бр.). Внесените юници са от породите Черношарено Холщайн фризийско говедо, Червеношарено Холщайн фризийско говедо и Симентал от млечно направление. За първи път в страната са внесени 32 юници от породата Монбелиард от Франция. Дзвизките са от специализираната месодайна порода Ил де Франс.

По мнение на специалистите Целевата субсидия ще има важна роля за обновяване на Националния генофонд на страната.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.