1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделски производители от Видин укриват доходи

Земеделски производители от Видин укриват доходи

За декларирани неверни данни в данъчната декларация се носи отговорност по Наказателния кодекс

Множество проверки и ревизии на фирми и физически лица, декларирали доходи като земеделски производители, са извършили от началото на 2009г. инспекторите в Териториална дирекция (ТД) на Национална агенция за приходите (НАП)-Видин. Това съобщи за Милена Борисова, началник-отдел "Информационни технологии, анализиране и планиране" към местната приходна агенция.

Борисова уточни, че декларирането на високи доходи като земеделски производител позволява да се легализират доходи, реализирани в сивата икономика, декларирането на високи доходи улеснява и получаването на банкови кредити. "Част от задължените лица в стремежа си да декларират по-високи доходи не съобразяват, че след реализаране на приходи над 50 000 лева следва да се регистрират по Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). Масова е заблудата, че реализирането на произведената земеделска продукция е освободена доставка по смисъла на ЗДДС и не формира облагаем оборот за регистрация по ЗДДС, както и че земеделските производители не трябва да водят счетоводна отчетност.

При извършените проверки и ревизии задължително се извършва проверка на данните, които земеделските производители са декларирали в Областна дирекция “Земеделие” и в „Разплащателната агенция", поясни тя. В Областната дирекция “Земеделие” се заявяват площта на земеделската земя, която ще се обработва през годината и броя на животните, които ще се отглеждат. В „Разплащателната агенция” се декларират действителната площ на обработваемите земи и действителният брой на отглежданите животни. На основание декларираните данни в агенцията земеделските производители получават субсидии. В процеса на контролната дейност инспекторите са се натъкнали на два вида нарушения: земеделски производители, които декларират високи доходи пред НАП, а малък размер на обработваемите площи пред Областна дирекция “Земеделие” и „Разплащателната агенция”, както и земеделски производители, които укриват доходи пред НАП, а пред Областна дирекция “Земеделие” и „Разплащателната агенция” декларират голям размер обработваеми площи и брой отглеждани животни с цел получаването на по-високи субсидии.

“Важно е земеделските производители да знаят, че веднъж декларирани данните в данъчните декларации не могат да се променят с писмени обяснения. За декларирани неверни данни в данъчната декларация се носи отговорност по Наказателния кодекс”, напомни Борисова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.