1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските кооперации в България искат промени в Закона за ДДС, касаещи ведомствените бензиностанции на земеделските производители

Земеделските кооперации в България искат промени в Закона за ДДС, касаещи ведомствените бензиностанции на земеделските производители

У земеделските производители се наслагва съмнението, че промените са лобистки

В писмо изпратено до медиите Националния съюз на земеделските кооперации в България, исказват своето възмущение от промените в чл.118 от Закона за ДДС, задължаващи ги при зареждане от собствени бензиноколонки на техниката си за собствени нужди с течни горива да регистрират и отчитат зареждането чрез внедряване на нивомерни измервателни системи и електронна система с фискална памет, свързана с НАП. Според Съюза тези промени будят недоумение, защото:

  • Те се прокарват без обсъждане, чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон. Публикуват се на 24 декември, а влизат в сила от 01.01.2015 г. На потърпевшите не е оставена даже физическа възможност да реагират.
  • Като връх на това идват указания на НАП за отпочване на проверки и налагане на санкции още на първия работен ден на годината, без да са извършени и публикувани даже промени в наредбата на МФ по ал.4 на чл.118.
  • Направените промени изискват не само касов апарат, а сериозни инвестиции за подземни резервоари, за нивомерни системи, компютри, помощни помещения за апаратурата, т.е. ново работно място. Кой е в състояние да осигури това  незабавно?
  • Най-смущаваща е липсата на убедителни аргументи, на сериозни мотиви за тези промени. Твърди се, че целта е създаването на механизъм за своевременно проследяване и установяване на съответствието между документално получените, наличните към момента и фактически потребените количества горива. Но земеделския производител не търгува с гориво, а зарежда собствените си трактори и комбайни със закупено гориво, с платен акциз. Какво я интересува държавата колко е разходвал или не всеки ден, колко му е останало и т.н.

В писмото се казва, че неофициалното обяснение е, че това е начин да се противодейства на контрабандната търговия с горива. За противодействие на контрабандата отговаря държавата чрез митници, чрез МВР, прокуратура, съд и т.н. Ако се признава, че има контрабанда, да се търсят контрабандисти там, където трябва. Откъде накъде ще се прехвърлят задължения, като се стоварва финансово бреме върху земеделските производители. Един комбайн работи около 30 дни, един трактор стотина дни. И тогава не зареждат всеки ден. Защо да се правят инвестиции, от които няма полза, а ще има трудови и текущи административни разходи.

Според Националния съюз на земеделските кооперации в България по този начин у земеделските производители се наслагва съмнението, че промените са лобистки и обслужват доставчиците на нивоизмервателни устройства и електронни системи с фискална памет и собствениците на бензиностанции за продажба на дребно, а ефектът за фиска ще е повече от съмнителен.

Пълен текст на писмото вижте в прикачения файл

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.