1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските машини няма да плащат винетки

Земеделските машини няма да плащат винетки

Тировете няма да плащат ТОЛ такси за магистралите

 

Трактори и комбайни ще се движат без винетки по републиканските шосета. Премахването на винетните такси за селскостопански машини ще стане с промени в Закона за пътищата, внесени от правителството. Текстовете ще бъдат гледани на първо четене в четвъртък от комисията по транспорт и телекомуникации.

Една от причините за промените в закона са многобройните жалби от фермери, постъпили в земеделското министерство през лятото. Стопаните негодуват, че за да стигнат до нивата, трябва да купят стикер за машината. Освен това тежките машини използват много рядко републиканските пътища, което прави заплащането на такса неоправдано, коментира зам.-министърът на транспорта Георги Петърнейчев. Сега действащият закон задължава собствениците на селскостопанска техника да закупят месечна винетка от 49 лв. или 97 лв. в зависимост от вида. Или да платят между 20 и 39 лева за седмичен стикер.

Промените предвиждат още товарните автомобили над 12 тона да се освободят от плащането на ТОЛ такси за движение по магистралите. Изискването е на европейските директиви. Тази сума обаче може да бъде заместена с плащане на заместваща такса към концесионера, заяви председателят на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.