1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските машини ще се регистрират до месец след покупката

Земеделските машини ще се регистрират до месец след покупката

Земеделските машини ще се регистрират в три групи

 

До 30 дни след покупката или вноса на земеделска техника може да се направи и регистрацията на машините. Вписванията ще се извършват в контролно-техническите инспекции в общините или областните служби, е посочено в наредбата за реда и условията за регистрация на земеделската и горската техника, обнародвана в Държавен вестник. Наредбата влиза в сила от началото на 2006 г. и е съобразена с изискванията на Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника.

Тракторите и комбайните ще се регистрират в три групи. В първата са колесните трактори, ремаркетата и самоходите шасита. Тези машини задължително ще се регистрират и по Закона за движение по пътищата, тъй като се движат по първокласни и второкласни пътища. Във втората група е техниката, която се ползва само за земеделска работа на полето или в горски условия - верижните трактори и специализираните. В третата група са включени стациоионарната техника, инсталации и апарати, които не се придвижват на собствен ход.

Наредбата гласи още, че при първо вписване в регистрите инспекторите задължително правят технически преглед на машините. Вече регистрираната техника се предава с приемателно-предавателен протокол от териториалните служби на контролните инспекции. Те водят на отчет цялата регистрирана техника в страната.

Фирмите и гражданите задължително подготвят 12 документа, преди да впишат купената техника. Освен техническото досие за изправност се внася писмено заявление за регистрация, протокол от изпитване в акредитирана лаоратория, платена "Гражданска застраховка" за техника с мощност на двигателя над 10 киловата. Собствениците представят още копие от БУЛСТАТ, копие от съдебната регистрация, документ за регистрация на превозно средство и други. Техническата испекция прави досие на машината, а собствениците получават свидетелство за регистрация.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.