1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските производители ще загубят по 7 лв. на декар от това, че държавата няма да ги подпомогне

Земеделските производители ще загубят по 7 лв. на декар от това, че държавата няма да ги подпомогне

Липсата на национални доплащания за земеделските производители в актуализацията на бюджета ги обрича на фалит следващата година

Земеделските производители ще загубят по 7 лв. на декар от това, че държавата няма да ги подпомогне , това каза депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов на брифинг след среща на народни представители от неговата парламентарна група със земеделски производители и животновъди от цялата страна, предаде Агенция „Фокус”.

По време на срещата е имало около 40 земеделски производители и животновъди. Атанасов обясни, че националните доплащания на площ не присъстват в актуализацията на бюджета и според земеделските производители това щяло да им донесе по 7 лв. на декар. Това е изключително тревожен сигнал. Това унищожава българското земеделие, каза Атанасов. Той бе категоричен, че земеделието винаги е бил един от източниците на приход в държавата.

Костадин Демерджиев, председател на регионалния съвет на земеделските кооперации в Пазарджик, счита, че липсата на национални доплащания за земеделските производители в актуализацията на бюджета ги обрича на фалит следващата година. По думите му това ще увеличи още повече загубите, а миналата година отчетената печалба в сектора е била само благодарение на националните доплащания. Мария Степанчева, собственик на ферма, заяви, че животновъдството е един от най-тежките отрасли и е забравян години наред, а тази година е „още по-забравен”. Животновъдството в момента загива, заяви тя. По думите й сега при актуализацията на бюджета спешно трябва да се намерят 100 млн. лв. за субсидии за животновъдството.

Степанчева обясни, че България не използва и европейските програми и даде за пример мярка 121. По думите й тази мярка не работи, не се приемат документи. От 1 януари 2011 г. влиза в сила Нитратната директива, каза Степанчева и попита какво ще се прави след тази дата и дали ще се закрие българското животновъдство. На срещата са обсъдени и готвени в момента законодателни промени, които са в ущърб на земеделците. Така например се предлага, ако собственик на земеделска земя иска да я продаде, че той трябва да я предложи първо на тези, които я обработват.

Депутатът Меглена Плугчиева обясни, че ПГ на КБ ще внесе предложения за промени в Закона за бюджета при неговата актуализация между първо и второ четене. От Коалиция за България ще предложат в актуализацията на бюджета да се гарантират националните доплащания на нивото поне от миналата година.  Корнелия Нинова каза, че земеделските производители и собственици на земеделска земя в срок от една седмица да предоставят предложенията си за промени в Закона за опазване на земеделските земи и Закона за собствеността на земеделските земи. След това ПГ на КБ ще ги формализират като предложения за изменения между първо и второ четене. На срещата  е взето решение през есента да се проведат кръгли маси по проблемите на земеделието и животновъдството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.