1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските стоки ще са скъпи още 10 години

Земеделските стоки ще са скъпи още 10 години

 

Борсовите цени на земеделските стоки ще отстъпят от сегашните си пикове, но в следващите 10 години ще се задържат над средните нива за изминалото десетилетие, посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). До тези заключения стига организацията в доклада си за бъдещето на земеделския сектор – 2008–2017 година.

"Начинът да се свалят цените на стоките не е чрез протекционизъм, а чрез отварянето на земеделските пазари и освобождаването на продуктивността на фермерите" – каза генералният секретар на организацията Анхел Гурия при представянето на доклада в Париж.

ОИСР ще продължи да разглежда ефекта от скъпите храни върху световната икономика и на срещата си в Париж на 4–5 юни. На отделна среща на 3–5 юни в Рим земеделските министри ще обсъждат стратегии за справяне с навременните доставки на храни.

Цените на земеделските стоки ще останат непредсказуеми поради все още ниските запаси, а и повишеното търсене. Навлизането на инвестиционни фондове на пазара за зърнени храни също ще диктува движението на стоките.

Очаква се в следващото десетилетие реалните цени на ориза и захарта да се покачат общо с под 10
%, пшеницата с до 20%, а фуражните култури – с над 50%, като поскъпването ще засегне и растителните масла.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.