1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделските субсидии - три пъти по-ниски у нас от средните за ЕС

Земеделските субсидии - три пъти по-ниски у нас от средните за ЕС

До 2016 година те трябва да бъдат изравнени

Субсидиите за българските земеделски производители са три пъти по-ниски от тези в повечето държави от Европейския съюз. Това заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов в пресклуба на БТА.

По думите му, това ще доведе до задълбочаване на кризата в земеделието и до тоталното му изчезване след няколко години.

„В интерес на ЕС е субсидиите във всички държави да се изравнят, защото ако рухне земеделието в България и Румъния, по-богатите страни членки на съюза ще трябва да плащат нашите загуби“, категоричен е Христов. По договор до 2016 година субсидиите трябва да бъдат изравнени.

„Дотогава едва ли ще има земеделие в България“, заяви председателят на Земеделския народен съюз Стефан Личев.

Преди дни от Националната асоциация на зърнопроизводителите, Браншовият съюз на животновъдите в България и Земеделският народен съюз започнаха подписка за провеждане на референдум с въпрос  "Да поиска ли българското правителство предоговаряне на земеделските субсидии в ЕС?".

До края на месеца ще бъде създаден Обществен съвет за референдума. Нужни  са половин милион подписа,  за да може правителството да инициира преговори с ЕС за изравняване на субсидиите. Събирането им ще продължи до 8 декември.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.