1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Земеделци готвят протести заради субсидии

Земеделци готвят протести заради субсидии

Вече втора година няма национални доплащания за агропроизводителите

След преразпределянето на бюджетния излишък се вижда, че земеделските производители няма да получат обещаните 147 млн. лв. субсидии от правителството и вероятно ще последва нова вълна от протести, защото хората останаха излъгани, заяви председателят на Асоциацията на земеделските производители в България(АЗПБ) Ивайло Тодоров, предаде пресцентърът на Асоциацията.

Според Тодоров, след като правителството вече втора година отказва да отдели национални доплащания за агропроизводителите показва, че земеделието не е приоритет за управляващите.

“Приоритетът остава само на книга”, смята Ивайло Тодоров. По думите му вече не може да се разчита на нищо казано от сегашното правителство и затова стопаните са в очакване на следващото управление.

“Средствата от излишъка ще отидат основно за социални дейности с предизборни цели вместо да се подпомогне реално един сектор, които осигурява храна на населението и суровини за хранително-вкусовата промишленост и туризма”, обясни председателят на АЗПБ.

През 2007 г. правителството не даде на фермерите национални плащания с мотива, че тежестите за националния бюджет през първата година от членството в Европейския съюз са големи. Парите обаче бяха отказани и през миналата година, когато не бяха заложени в проектобюджета за 2008 г. Едва след като заради сушата през миналата година производителите започнаха масови протести, исканите от тях 147 млн. лв. бяха вписани под черта в бюджета за 2008 г.

Останалите новоприсъединили се страни предоставят максималните доплащания към европейските субсидии, за да компенсират разликата в подпомагането на фермерите между старите и новите държави членки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.